Het wetsvoorstel dat het omstreden 2G-beleid (alleen toegang voor recent gevaccineerde of genezen mensen) mogelijk maakt, wordt ingetrokken, maar dat geldt niet voor het wetsvoorstel voor de inzet van de coronapas met 3G op de werkvloer. Dat schrijft minister Ernst Kuipers aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil kijken “of het verstandig is” de optie van zo’n coronapas (die men in het geval van 3G ook met een negatieve test kan krijgen) op de werkvloer “in de gereedschapskist te houden”. De coronapas zou volgens het wetsvoorstel alleen aan werknemers kunnen worden gevraagd in die sectoren waarvan de bezoekers ook een toegangsbewijs moeten laten zien.

Het wetsvoorstel wordt vermoedelijk overbodig, omdat de coronapas in zijn geheel per 25 februari verdwijnt. Maar ook de algemene inzet houdt het kabinet “in de gereedschapskist”: in de brief aan de Kamer houdt Kuipers de optie open dat het coronatoegangsbewijs (ctb) met 3G op een bepaald moment “epidemiologisch gezien weer ingezet zou moeten worden”.

Als het toegangsbewijs onverhoopt een terugkeer maakt, kan het volgens Kuipers goed zijn om de optie te hebben de pas aan werknemers te kunnen vragen. “Eerder gaf de Raad van State aan dat het niet logisch is om op plaatsen wel een ctb aan bezoekers te vragen, maar niet aan medewerkers die met de bezoekers in contact komen”, benadrukt de bewindsman. Hij zegt wel de tijd te willen nemen “voor nader onderzoek” om de regeling “op iets langere termijn” mogelijk te verbeteren.

Kabinet: geef ruimte aan werknemer die thuis wil blijven werken

Ondanks de versoepeling van het thuiswerkadvies, vraagt het kabinet werkgevers "expliciet ruimte te scheppen" voor "de wens van vele thuiswerkers om (deels) thuis te kunnen blijven werken". Werkgevers dienen daarnaast rekening te houden met "kwetsbare werkenden en hun naasten" en moeten de basismaatregelen blijven naleven: het kantoor moet goed geventileerd worden en werknemers moeten thuis blijven bij klachten.

Het nieuwe advies luidt om maximaal de helft van de werktijd op het werk door te brengen. "Dat betekent: blijf thuiswerken als het kan, en ga naar kantoor voor maximaal de helft van de werktijd", verduidelijkt zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Kamer. Hij drukt werkgevers en werknemers op het hart "om nu duurzame afspraken te maken over een passende verdeling tussen werk op locatie en thuis".

Van werknemers wordt verlangd dat zij "ook oog hebben voor het algemeen belang", zoals het voorkomen van drukte in het openbaar vervoer in de spits. Daarnaast moet voorkomen worden dat de werkvloer overvol raakt en dienen bedrijven "het welzijn van werkenden" in de gaten te houden. Kuipers benadrukt dat het houden van 1,5 meter afstand nog steeds wordt geadviseerd, ook als de 1,5 meter als regel vervalt per 25 februari.

LEES OOK: Europese antivaxxers zoeken hun toevlucht in een afgelegen oord van ‘vrije, conservatieve denkers’ in Paraguay